Vasas Horgászegyesület

Kerektavi Természetház

Kerektavi Természetház- innovatív és a hagyományokhoz méltó turisztikai attrakció nyílt a Búbánat-völgyben

Régi adósságot törlesztő fejlesztés nyitotta meg kapuit, uniós forrásból szépült meg az Esztergomhoz tartozó Búbánat-völgy mélyén, a vadregényes tórendszer partján álló épület.  A tavaly 60 éves Vasas Horgász Egyesület a Magyar Természetjáró Szövetséggel, a Pilisi Parkerdővel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közös konzorciumban építette fel a Kerektavi Természetházat, amely funkcióit tekintve igazi 21. századi létesítmény.

A bakancsos és a horgászturizmus szerelmeseit is kiszolgálni képes, a környezeti nevelés eszközeivel felszerelt, látványában impozáns, energiafelhasználásában innovatív épület belső terei kiváló lehetőséget teremtenek a környék természeti értékeinek bemutatására. Az akár 150 főt is befogadni képes közösségi tér szervezett tanfolyamok, kisebb oktatási feladatok helyszínéül is szolgál, helyed adva akár egy horgász-sulinak vagy akár az erdei viselkedés íratlan szabályaival való élményközpontú ismerkedésnek is. Az információtechnikailag is igényes turisztikai attrakció a digitálisan fejlett millenniumi vagy Z generáció számára ugyanolyan élményt jelent, mint a hagyományos természetjárók táborának.

GINOP 7.1.2.-15-2017-00019-es kódszámú, „Lépésekre a Dunakanyartól” című pályázat keretében megvalósult Búbánat-völgyi fejlesztés a térség egyik leglátványosabb turisztikai eleme, amely választ ad korunk egyik legjelentősebb társadalmi kihívására is: az egészségtudatos életmódra nevelésre, a fenntarthatósági szemléletre, mint alapkövetelményre és a széles társadalmi rétegek számára értelmezhető, védett természeti értékek ökoturisztikai szemléletű megőrzésére.

Természetház ötletgazdája, építésének motorja és nyitás utáni üzemeltetője a Vasas Horgász Egyesület, amely 2020-ban ünnepelte 60. születésnapját. Elődeik 1960-ban azzal a céllal hozták létre az egyesületet, hogy az akkoriban igen szennyezett vizű Dunában történő horgászat helyett alternatívát nyújtsanak új, erdei környezetben lévő tavakat létrehozva. Így esett a választás Búbánat-völgyre, ahol a tagság megtakarításaiból – még tóépítési jegyeket is kibocsátva -, valamint a helyi nagyvállalatok segítségével létrehozták a négy tóból álló tórendszert, megalkotva ezzel azt a páratlan természeti szépséget, amelyet ma Búbánat-völgyként ismerünk. Az évek alatt taglétszámuk 2700 főig növekedett, így az egyik legjelentősebb civil szervezetté váltak a megyében. Különösen büszkék arra, hogy több mint 500 gyermeknek nyújtanak lehetőséget a virtuális térben való kalandozás helyett a természetben végezhető, egészséges szabadidős tevékenységre, mostantól már ebben a szép ökoturisztikai létesítményben is.

A „Lépésekre a Dunakanyartól” aktív turisztikai projekt keretében a legendás Kéktúra útvonal leágazásainak fejlesztése volt az alapvető cél. Ilyen végpont már a Kerektavi Természetház is, melyhez több jelzett turistaútvonal is vezet. A kialakított vendéglátóipari egység jóval komolyabb konyhatechnikával, szélesebb választékkal tudja majd kényeztetni az erdei gasztronómia kedvelőit, de a túrázóknak lehetősége nyílik akár a magukkal hozott étel megmelegítésére is. A közösségi tér asztalos elrendezése esetén 84 ülőhelyet tudnak majd biztosítani, ráadásul négy évszakban, az időjárástól függetlenül várják a vendégeket. Létrejött még csoportok számára öltöző, korszerű illemhely valamint a szezonban 24 órában üzemelő elsősegélynyújtó hely,

 

 

defibrillátorral felszerelve. A parkolók számát is jelentősen bővítették, az épület természetesen akadálymentes, információs táblái érthetőek, átláthatóak, akadálymentesítettek.

A projekt összköltségvetése 418.490.971 forint, melyből a Természetház építésére 189.913.320 forintot használtak fel, ehhez a Vasas Horgászegyesület plusz 70 millió forintnyi önrésszel járult hozzá.  A fennmaradó összegből a Pilis Parkerdő területén lévő egyéb erdei  fejlesztések valósultak meg.